Ekmek ve simit zammına yeni şart

Yönetmeliğin 5. maddesine ekmekte olduğu gibi simitte yeni fiyat tarifesinin yürürlüğe girmesi Ticaret Bakanlığı’ndan ‘olumlu görüş’ alınması koşuluna bağlandı. Yani illerde de artık simite zam yapılırken ekmekte olduğu gibi ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ticaret ve sanayi odası veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmesi, ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘olumlu görüşünün’ alınmasından sonra esnaf birliği onayı alınacak.

DEĞİŞİKLİK TESK ADINA YAYIMLANDI

Söz konusu düzenleme, ‘bakanlık onayı olmadan simit ve ekmekte yeni fiyat yürürlüğe girmeyecek’, şeklinde yorumlandı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı yoruma itiraz etti. Balcı, “Kanun gereği yeni fiyat talebinin 30 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Dolayısıyla Ticaret Bakanlığı ekmek ya da simitte yeni fiyata ikinci kez itiraz etse de birliğin yeni fiyatı ilan etmesi gerekir” dedi.

‘YENİ FİYATLAR YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR’

Hürriyet’e bilgi veren Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ticaret Bakanlığı’nın görüş vermeyerek bir ilin ekmek ya da simit fiyatlarında artışı durdurmasının kanunen mümkün olmadığını belirterek, “Kanun çok açık, yeni fiyat talebinin 30 gün içinde sonuca bağlanmasına hükmediyor. Dolayısıyla dünkü düzenlemeyle Ticaret Bakanlığı’nın ikinci kez görüşünü bildirmesinden sonra, yeni fiyat onaylanır, denilmesi; fiyat artışlarını durduracağı anlamına gelmez. Yönetmelik, kanuna aykırı olamaz. Zaten uygulamada da bakanlık olumlu görüş bildirmese de ekmek ve simitte illerin talepleri komisyonca uygun görüldüğünde yeni fiyatlar yürürlüğe giriyor” dedi.

İŞTE O DEĞİŞİKLİĞİN METNİ

“Simit ile ekmeğin fiyatına ilişkin tarifeler, komisyonun değerlendirmesinden, ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı’nın olumlu görüşünün alınmasından sonra Birlik tarafından onaylanır. Ancak, bakanlık tarafından talep edilen tarifeye olumsuz görüş bildirilmesi durumunda Birlik, yeni tarife talebini gerekçeleri ile birlikte komisyon toplanmaksızın tekrar Bakanlığın görüşüne sunar; görüşün alınmasından sonra onaylar.”

GAYRİRESMİ ZAM YAYGINLAŞMIŞTI

SON dönemde İstanbul’da hem Esnaf Odası’na hem İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı fırıncılara zamlı bir tarife gelmediği halde, maliyetlerdeki artış gerekçe gösterilerek gayriresmi fiyat artışları yapılıyordu.

Aralık 2021’de resmi zammı beklemeden ekmeği 3.5 liradan satmaya başlayan İstanbul’daki fırıncı, gayriresmi zam yapmıştı. Nisan 2022’de İTO meclisinde ekmek fiyatlarına yüzde 16.6 oranında zam isteyen fırıncıların bu talebi, gündeme alınmamış; ancak maliyetlerindeki artışı gerekçe gösteren bazı ilçelerdeki fırıncı esnafı, ekmeği 4-4.5 liradan satmaya başlamıştı.

2023 Temmuz’a gelindiğinde de, İstanbul’daki bazı fırıncılar yine zamlı tarife çıkmadan 240 gram ekmeği 230 grama düşürerek fiyatını 6 liradan 8 liraya yükseltmişlerdi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir