Kadın liderliğinde yeşil mahalleler
Merkez, bu yıl Gaziantep’te UN Women desteğiyle KEDV tarafından hayata geçirilen “Kadınların Liderliğinde Yeşil Mahalle Girişimi” projesinin bir parçası. Proje, iklim değişikliğinden dolayı mahallelerdeki ekolojik ve kentsel sorunlara karşı kadınların güçlenmesini ve dirençlerinin artırılmasını hedefliyor. Proje kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliği ve Etkileriyle Mücadele” eğitimleriyle 500’ün üzerinde kadına ulaşarak farkındalık sahibi olmaları sağlandı. Kadınlar için Yeşil İş ve Girişimcilik Merkezi ise bir ekolojik ve sosyal bir hizmet sunum modeli geliştirme amacıyla kuruldu.
İklim krizine karşı
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Proje Koordinatörü Tuğba Topal Geçgin, “Merkez kadınlara yenebilir peyzaj uygulamalarını, kompost uygulamasını ve yağmur hasadı gibi doğa dostu uygulamaları öğretiyor. Kadınlar, burada öğrendiklerini mahallelerinde uygulayacak ve yaşadıkları mahallelerin daha dirençli hale gelmesine liderlik edecekler. Burası aynı zamanda savunuvuluk merkezi gibi işlev görecek ve iklim krizinin etkilerine karşı bilgilendirici bir merkez olacak” dedi.
Kadınların liderliğinde
UN Women Program Yöneticisi Ebru Ağduk ise “Bu proje, kadınların liderliğiyle mahalleleri güçlendirmeyi hedefliyor. Deprem, sel gibi afetlerden ve iklim değişikliğinin yarattığı kötü sonuçlardan kadınlar ve kız çocukları daha fazla etkileniyor. Afet sonrasında kadınlar, iş bulma, geçim kaynakları, çocuk, yaşlı ve hasta bakımı gibi birçok konuda zorluk yaşıyor. Bu nedenle afet riskleri ve sonuçları konusunda kadınların, ailelerin ve mahallelerin bilgilenmesi ve hazırlıklı olması önem taşıyor. Proje ile kadınların mahallelerin sahiplenmelerini, deneyimlerini ve bilgilerini mahalledeki komşularına aktarmalarını, liderlik etmelerini ve yaşadıkları mahallelerle birlikte güçlenmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.
“Toprakla yeşerdik”
Merkezde eğitim alan Özgül Yedipınar şunları söylüyor: “Gübrelemeyi, toprak bakımını, bitki yetiştirmeyi, aşılamayı öğrendik. Burada direnç kazandık. Kadın olarak bir birey olduğumuzu hissettik. Evin içinde dört duvar arasındaydık. Burada farklı bir ortama girdik. Evde kuruduk ama toprağa ayak basınca yeşerdik.”
Merkezde 204 saatlik sertifikalı bir eğitim aldıklarını belirten Nesrin Özdemir ise, “Mahallemize nasıl daha yararlı olabileceğimizi, nasıl yeşil bir çevre yaratabileceğimizi öğrendik. Peysaj, park ve bahçe bakımını, bahçıvanlığı öğrendik. Atıklarımızı nasıl değerlendirebileceğimizi ve iklim kriziyle mücadelede israfı önlenmenin yollarını öğrendik. Akrabalarımıza ve komşularımıza burada öğrendiklerimizi anlatıyoruz. Çocuklarımıza ve torunlarımıza yaşanabilir bir mahalle bırakmak için çalışıyoruz” dedi.
Kız öğrencilere staj desteği
Sabancı Holding ve Heidelberg Materials ortak kuruluşu Akçansa’nın “Future of Work-İş’in Geleceği” vizyonu ile kız öğrenciler için geliştirdiği, ilk günden itibaren gerçek bir iş ve gelişim deneyimi sunan yeni nesil uzun dönem staj programı GençİZ’in üçüncü dönem başvuruları başladı. GençİZ’e üçüncü ve dördüncü sınıf lisans öğrencileri ile yüksek lisans programlarında eğitimlerine devam eden kız öğrenciler başvuruda bulunabiliyorlar. Akçansa’ya katılacak gençler, programın üçüncü döneminde de şirketin “Let’s Shape The Future Together” genç yetenek işe alım programına hazırlanma imkânı yakalayacak. Başvuru için son tarih 19 Temmuz.
‘Bilim Kadınları İçin’ son tarih 1 Haziran
L’Oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle yürüttüğü bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek, genç ve yetenekli bilim kadınlarının başarılarını görünür kılarak daha fazla tanınmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirdiği “Bilim Kadınları İçin” programı 2024 başvuruları 1 Haziran’a kadar uzatıldı. Kapsamlı ve yenilikçi projeleriyle gelecek vadeden, ilham veren çalışmalarıyla bilimin gelişmesine katkı sağlayan genç ve yetenekli 40 yaş altı dört bilim kadının her birine, bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere 200 bin TL değerinde proje desteği sağlanacak.